Irtisanomisjärjestys lain mukaan. Laki ei anna määräyksiä siitä, missä järjestyksessä mahdolliset irtisanomiset tulee suorittaa. Työnantaja voi siis itse päättää . Tämä toisi läpinäkyvyyttä työnantajien toimiin irtisanomistilanteissa. Haluamme lakiin irtisanomisjärjestyksen , jonka kriteereitä ovat ammattitaito . SAK:n esittämä niin sanottu irtisanomisjärjestys on saanut huutia etenkin hallituspuolue kokoomukselta, jonka mukaan ehdotus syrjisi nuoria . Nyt työnantaja voi itse päättää irtisanomisjärjestyksestä , jos työsopimuslain mukainen . Moniin työehtosopimuksiin sisältyy määräyksiä irtisanomisjärjestyksestä.
Yleinen lähtökohta on, että viimeisenä irtisanotaan yrityksen toiminnalle tärkeitä tai . Esimerkiksi samassa yrityksessä määräaikaisen työntekijän . Muu tekijä: Helsingin yliopisto, Oikeustieteellinen tiedekunta. Sen sijaan työnantajaa sitovassa työehtosopimuksessa voi olla määräyksiä irtisanomisjärjestyksestä. Valinta voi olla syrjivä, jos se. Elorannan mukaan tavoiteltu irtisanomisjärjestys ei perustuisi kuitenkaan pelkästään työsuhteen pituuteen.
Mukaan tulisi myös muita kriteereitä . Työsopimuslaissa ei ole säännöksiä irtisanomisjärjestyksestä. Eräissä työehtosopimuksissa on kuitenkin sovittu työvoiman vähentämisjärjestyksestä, joka tulee . Työntekijäjärjestö SAK haluaa Suomeen lakisääteisen irtisanomisjärjestyksen.