tiistai 30. huhtikuuta 2019

Hallintaoikeustestamentti asunnon myynti

Hallintaoikeus tuottaa saajalleen vain oikeuden hallita jotain omaisuutta, mutta ei. Jos hallintaoikeuden kohteena on asunto , ei asunnon omistaja voi myydä. Leskellä ei ole lakiin perustuvaa oikeutta vaatia asunnon myyntiä ja uuden.


Sen sijaan hallintaoikeuden haltijalla ei ole oikeutta myydä tai lahjoittaa asuntoa. Lain mukaan asunnon hallintaoikeus voi siirtyä joko testamentin, kaupan, . A lahjoittaa asunto -osakeyhtiön osakkeiden omistusoikeuden B:lle ja määräaikaisen hallintaoikeuden C:lle. Esimerkkitapauksessa hallintaoikeus pienentää asunto -osakkeen perintöverotuksessa käytettävää . Kiinteistöä ei kuitenkaan voi myydä. Eliniäksi pidätetty hallintaoikeus raukeaa oikeuden haltijan. Se henkilö, jolla on asunnon hallintaoikeus , vastaa pitkälti myös . Asunnon myynnissä voi käydä myös niin, että lesken oma osuus.


Kyseinen hallintaoikeustestamentti tehtiin silloin lähinnä perintöverojen. Eli myydä asunto , josta omistaa puolet ja jonka toista puolta hallinnoi . Yleisin lienee aviopuolisoiden keskinäinen hallintaoikeustestamentti. Jos testamentin kohteena on sen sijaan sijoitusasunto , hallintaoikeustestamentin avulla . Hänellä ei kuitenkaan ole oikeutta omin päin myydä omaisuutta eteenpäin tai. Asunnon sopivuutta arvioidaan aina tapauskohtaisesti, mutta lähtökohtana on . Lesken hallintaoikeus ja asunnon vaihtaminen. Voiko lesken hallitseman asunnon vaihtaa toiseen?


Lahjaksi saadun omaisuuden myynti. Perityn asunnon myynti. Jos lesken hyväksi tehdään hallintaoikeustestamentti , leski ei maksa . Oman vakituisen asunnon myynti. Yleensä perilliset maksavat veroja asunnon puolikkaasta. Testamentti ja hallintaoikeus.


Jos perittävää omaisuutta aiotaan myydä pian perukirjoitusten . Eikä myöskään leski voi yksin myydä yhteisenä kotina käytettyä asuntoa ilman perillisien hyväksyntää. Tällöin leskelle jää siis käyttö- ja hallintaoikeus , . Omistusoikeuden nojalla testamentin saaja voi myydä ja tehdä omaisuudella mitä haluaa. Leskellä myös oikeus vuokrata asunto ja pitää vuokraamisesta saadut.


Jos sinulla on elinikäinen hallintaoikeus kiinteistöön niin se kuka omistaa kyseisen rakennuksen saa myydä asunnon ilman hallintaoikeuden . Leski aikoo myydä asunnon ja toisen kiinteistön (mökkiä ei myydä ), . Metsän myyntiä tai metsäsuunnitelman vahvistamista koskevissa asioissa. Kuolinpesä voi myydä asunnon yhdessä lesken kanssa vain, jos pesän osakkaat ovat . Valtuutettu saa myydä asunto -osakkeen, vaikka siitä ei olisi erityistä mainintaa. Esimerkiksi leskelle on testamentilla pidätetty hallintaoikeus. Kesämökin, asunnon tai jopa osakkeita voi lahjoittaa jälkipolville. Mitä pidempi hallintaoikeus , sitä alempi lahjavero.


Asunto -osakkeiden määrä ja niihin liittyvä hallintaoikeus on merkitty. Hän voi elinaikanaan myydä ja lahjoittaa omaisuuden eteenpäin tai hän voi. Asunto ja asuntoirtaimisto ei ole välttämättä lesken omaisuutta, mutta hän saa niihin . Asunnossa asui B:n äiti C, jolla oli isännöitsijätodistuksen mukaan elinikäinen vastikkeeton hallintaoikeus asuntoon.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit