tiistai 12. maaliskuuta 2019

Tuhkat

Tuhkat

Mihin pitäisi sijoittaa tuhka niin, että siitä olisi mahdollisimman suuri hyöty ja vähäisin haitta? Puutuhka ei ole jäte vaan arvokas lannoite. Ennen tuhkan luovuttamista on tuhkauurnansaajan ilmoitettava kirjallisesti krematorion ylläpitäjälle, minne tuhka tullaan sijoittamaan. Hautaustoimilaissa säädetään ihmisen ruumiin hautaamisesta ja tuhkaamisesta sekä tuhkan käsittelystä.


Tuhkat
Tuhkat

Puhdasta puutuhkaa voi hyödyntää oman pihan kalkitukseen, lannoitukseen ja tuholaistorjuntaan. Tarkempia ohjeita on puutarhaoppaissa. Se on hyvin emäksistä (pH yli 9), joten tuhkan levittäminen vähentää maan luontaista happamuutta. Yhä useamman vainajan tuhka sirotellaan muualle kuin hautausmaalle.


Mihin ihmeeseen kaiken tuhkan voisi tunkea. Tuhkaa tulee siis paljon. Vaikka vainaja olisi toivonut tuhkansa sirottelua eri paikkoihin, teko olisi. Ei ihme, että jotkut toivovat, että kuoleman jälkeen tuhkat jaetaan ja . Tarkkojen annosteluohjeiden antaminen on vaikeaa, sillä tuhkan ravinnepitoisuus . Kun puita tulee säännöllisesti polteltua, syntyy myös tuhkaa , jonka sijoittaminen on pienoinen ongelma. Nykyaikana vainaja poltetaan arkussa krematoriossa.


Uuden lain mukaan tuhkaa ei saa enää jakaa, vaan se tulee haudata tai sijoittaa yhteen paikkaan vuoden kuluessa tuhkaamisesta. Helsingissä tuhkattiin viime vuonna vainajista, Espoossa ja Vantaalla kaksi kolmasosaa. Jätteenpolton kuonaa ja tuhkaa syntyy yhdyskuntajätteiden energiahyödyntämiseen tarkoitetuissa jätevoimaloissa ja rinnakkaispolttolaitoksissa. Koko maassa tuhkausten osuus oli 5, . Paikan katuosoite on Katariinan Meripuisto 42.


Legendan mukaan Disney World -puistot ovat suosittuja paikkoja sirotella vainajan tuhkat. Nyt näyttää siltä, että huhu on totta! Ota huomioon: Puhtaan puuntuhkan voit käyttää lannoitteena puutarhassa.


Tuhkat

Jos laitat jäteastiaan tuhkaa , jäähdytä ja pakkaa se tiiviisti pahvilaatikkoon. Puuaineksen poltossa tuhka koostuu pääasiassa kalsiumkarbonaatista. Lannoitteena käytettävä tuhka voi muodostua kasviperäisten raaka-aineiden sekä lannan poltosta. Eläinperäisten ainesten, lukuunottamatta lantaa, poltosta . Tampereen Hatanpäälle on valmistunut vainajan tuhkien sirottelupaikka.


Sirottelupaikka sijaitsee keskellä Hatanpään Arboretumia pienellä . Taiteesta tuhkaksi , tuhkasta teossarjaksi. Taiteilija Pirita Lautala poltti vanhoja teoksiaan ja laittoi niiden tuhkat valmistamiinsa uurniin. Ash you wish –näyttely . Hatanpään arboretumin alueelle olevaan Pajaniemeen on rakennettu sirottelupaikka, josta vainajan tuhkat voi sirotella Pyhäjärveen. Maailmanlaajuisesti polttolaitoksissa muodostuu yli 7miljoonaa tonnia tuhkaa joka vuosi.


Tuhkat

Tilaisuudessa kuullaan mielenkiintoisia puheenvuoroja tuhkan hyötykäytöstä ja mietitään yhdessä energiantuotannossa lähialueella syntyvän . Suurin osa tästä tuhkasta on edelleen peräisin . Jyväskylän kaupunki myönsi kesäkuussa omaisille luvan vainajan tuhkien sirotteluun sekä Jyväsjärveen että Palokkajärveen. Pienet ja keskikokoiset metsäbiomassoja käyttävät tuhkan tuottajat ja käyttäjät verkostoituvat. Suomen energiateollisuus tuottaa biomassaa, hiiltä ja turvetta polttamalla vuodessa noin miljoonaa tonnia tuhkaa. Ecolan jalostaa tästä .

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit