Nollatuntisopimuksen irtisanomisen takia mahdollisesti asetettava korvaukseton määräaika eli ns. Karenssiin tulee heinäkuun alusta muutos. Viime vuoden lopulla muutettiin työsopimuslakia. Lakiin tarkennettiin irtisanomista koskevia pykäliä. Työ- ja elinkeinotoimisto tulkitsee kuitenkin nollatyösopimukset toistaiseksi voimassa oleviksi sopimuksiksi ja sen vuoksi irtisanoutuminen.
Saat neuvontaa työsuhteeseen liittyvissä asioissa, mm. Millaiset ovat periaatteet, joiden mukaan työntekijä voi irtisanoa työsopimuksensa? Irtisanoutuminen nollatyösopimuksesta johtaa lähtökohtaisesti aina työttömyyspäivärahakarenssin määräämiseen. Nollasopimuksen rinnalla on lähtökohtaisesti . Aiemmin tämä on tarkoittanut sitä, että työnantaja on esimerkiksi varsinaisen irtisanomisen sijasta voinut olla tarjoamatta työntekijälle työtunteja . Irtisanomisaika alkaa kulua irtisanomista seuraavasta päivästä lukien. Mikäli noudatetaan esimerkiksi päivän irtisanomisaikaa, ja työntekijä irtisanoo . Työntekijän on ainoastaan noudatettava häntä sitovaa . Käytännössä on esiintynyt tapauksia, joissa työnantaja on esimerkiksi työsuhteen irtisanomisen sijasta päättänyt olla tarjoamatta työntekijälle työtunteja enää . Töihin tarvittaessa -työsopimuksella työskentelevä joutuu usein itse irtisanomaan itsensä työtuntien vähyyden vuoksi, kertoo palvelualojen . Koska nollatuntisopimusta ei huomioida laissa erikseen, se rinnastetaan tavallisiin työsopimuksiin . Tässä artikkelissa katsomme kuinka työsopimuksen päättäminen tapahtuu, riippumatta siitä oletko määräaikaisessa vai toistaiseksi voimassa . Lakimuutosten jälkeen työntekijä voi irtisanoa työsopimuksen, mikäli työtä ei tarjota, ja tällöin hänellä on oikeus irtisanomisajan palkkaan.
Työnantajalla täytyy olla perusteltu syy työntekijän irtisanomiseen. Hyväksyttävät syyt irtisanomiseen on määritelty työsopimuslaissa. Niin kutsuttu ”nollatyösopimus” laajenee todella kovaa vauhtia. Siitä on tulossa oikea työelämän syöpä, joka rapauttaa työntekijöiden oikeuksia . Toistaiseksi voimassa oleva työsopimus päättyy sopijapuolen yksipuoliseen päättämistoimenpiteeseen ( irtisanominen tai purkaminen), sopijapuolten yhteisellä . Toisen poikkeuksen muodostaa yli viiden vuoden ajaksi tehty määräaikainen työsopimus, jonka työntekijä voi irtisanoa , kun viisi vuotta on kulunut sopimuksen.
Työsuhteen päättäminen: irtisanominen ja purkaminen. Työsopimuksen voi päättää kahdella tavanomaisella tavalla: irtisanomalla ja purkamalla. Määräajan päättyminen, vakinaisen palaaminen virantoimitukseen (eräissä tapauksissa), irtisanominen , purku.
Työnantajan äkillisen sairaalahoidon ajalta palkka maksetaan kahden viikon ajalta. Työsopimuslain (TSL) 7:§:n mukaan työnantajan joutuessa konkurssitilaan työsopimus saadaan molemmin puolin irtisanoa päättymään 14 . Tämä sopimus koskee toistaiseksi voimassa olevan työsopimuksen irtisanomista työntekijästä johtuvasta tai hänen henkilöönsä liittyvästä syystä, työntekijän . Erityisesti niitä käytetään yksityisellä sosiaalipalvelualalla . Työnantaja voi irtisanoa työsopimuksen asiallisesta ja painavasta syystä. Määräaikaisen työsopimuksen irtisanominen on siten kiellettyä.
Irtisanominen on mahdollista vain toistaiseksi voimassa olevien työsopimusten osalta. Työ jatkuu niin kauan, kunnes työntekijä tai työnantaja haluaa lopettaa eli irtisanoa työsuhteen. Yleensä työsuhde on vakituinen. Jos työsuhteesi on vakituinen, .
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.