perjantai 25. toukokuuta 2018

Yksinäisen hautajaiset

Yksinäisen hautajaiset
Yksinäisen hautajaiset

Hautajaiset ilman saattoväkeä ovat suurten kaupunkien ilmiö. Yksin hautaamiseen ei kuitenkaan aina liity yksinäisyyttä. Pari vuotta sitten oli paljon esillä, ettei hautajaisissa ole muita paikalla kuin . Kahden yksinäisen hautajaiset. Vain toisella on saattajat.


Yksinäisen hautajaiset
Yksinäisen hautajaiset

Me emme ole vielä siellä, mutta matkalla siihen suuntaan, että . Uutissuomalainen kertoo, että viime vuonna yli 2suomalaisen hautajaisissa ei ollut ainoatakaan vierasta. Tieto ilmenee Kirkkohallituksen . Mitä tapahtuu, jos vainaja on varaton tai omaiset eivät halua tai pysty maksamaan . Ihmisen yksinäisyys paljastuu luultavasti viimeistään silloin, kun hänen hautajaisiinsa ei saavu ketään. Pappi puhuu ja kanttori soittaa, mutta . Odd Fellow -veljeskunnan jäsenet uskovat, että vainajan on helpompi suunnata taivastielleen, kun hautajaisissa on saattoväkeä.


Kun yksinäinen ihminen kuolee, ovat hänen hautajaisensa yhtä yksinäiset. Honkanummen kappelissa Vantaalla järjestetään joka viikko . Varattoman ja yksinäisen vainajan hautajaiset järjestää edunvalvoja. Näitä hautajaisia on paljon. Jos hautajaisiin ei saavu ketään, yksinäisen saattaa hautaan ammattilähimmäinen. Norjalainen kuvaaja seurasi Suomessa useita yksinäisten hautajaisia jossa ei ollut ainuttakaan saa.


Näin viime vuonna lehtiartikkelin, jossa kerrottiin yksinäisten hautajaisista. Yksinäisen hautajaiset – saattajia nolla. Tuntui julmalta ja raadolliselta, ettei ihmisellä ole yhtään ystävää. Myös entisaikain kuolema saattoi olla yksinäinen , kylmä ja tunteeton. Monella – varsinkin yksinäisillä henkilöillä – on huolena se, ettei oman kuoleman.


Pastori Kaisa Puustisella oli edessä ensimmäiset hiljaiset hautajaiset. Ajatus oli niin kylmäävä, että hän päätti tehdä jotain. Entä mitä tällaisen ihmisen . Viime ja toissa vuonna Trond H. Trosdahl oli neljätoista kertaa hautajaisten ainoa vieras.


Valokuvaaja nimittäin päivysti . Kaunis ja koskettava näyttely Yksin viimeisellä matkalla sai minut pohtimaan yksinäisyyden teemaa. Petri Rask on toimittanut muutamia yksinäisten henkilöiden siunaustilaisuuksia urallaan . Jos ihmisen hautajaisiin ei saavu yhtäkään surijaa. Hei, sinä työikäinen, koetko olevasi yksinäinen ? Kaipaatko juttuseuraa tai tukea yksinäisyyteesi?


Seurakunnan tarjoomasta löydät ehkä sinulle sopivaa . Pääkaupunkiseudun seurakuntien sosiaalisissa hautajaisissa vainajilla on vain harvoin omaa. Oma mielenkiintoni yksinäisyyttä kohtaan kohotti katsettaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit