keskiviikko 31. heinäkuuta 2019

Ei hautajaisia

Ei hautajaisia

Kuulun kirkkoon toistaiseksi mutta en halua hautajaisia enkä juhlia. Pappi voi haudalla puhua ja omaiset, siinä kaikki. Ei pitoja, ei kukkia, ei. Vaikkapa hiusten kampaaminen ja vainajan koskettaminen koetaan usein rauhoittavaksi asiaksi. Luterilaisissa hautajaisissa arkku ei ole avoinna alttarilla, mutta . Käytännön asiat vaikuttavat kuitenkin hautajaisten ajankohtaan.


Kun äiti joskus kuolla kupsahtaa, niin eiköhän joku naapuri hänelle hautajaiset järjestä. Hän ei ole minusta lapsena huolta pitänyt, en viitsi . Harva hautajaisiin liittyvä asia on sellainen, että olisi vain yksi ainoa, ”oikea” tapa. On hyvä varautua siihenkin, että jokainen yksityiskohta ei aina suju aivan . Hautaan siunaaminen ja hautajaiset Limingan seurakunnassa. Ihmisellä on saattanut olla hyvä ja ystävärikas elämä, mutta syystä tai toisesta tieto hautajaisista ei ole tavoittanut lähipiiriä. Usein omaiset toivovat myös hautajaisiin tulevan vieraan säästävän.


Hautaustoimistoilla ei ole tilaa säilyttää kaikkia kukkia kylmässä ja . Kukkalaitteita ei enää tilata, koska niitä ei toivota tuhkaushautauksiin. Matti Nykäselle ei järjestetä valtiollisia hautajaisia. Läheisen kuolema tuo eteen lukuisia päätöksiä, joihin ei ennalta osaa. Olivatko vaatimattomat hautajaiset vainajan vai omaisten toive, . Jos vainaja ei ole kuulunut kirkkoon, siunaus voidaan toimittaa omaisten pyynnöstä, mutta ei vainajan tahdon vastaisesti.


Ei hautajaisia
Ei hautajaisia

Tässä on syytä noudattaa vainajan . Samalla selvitellään hautajaisten yksityiskohtia. Uurna ei kuitenkaan ole välttämätön, sen saa myös lainaksi Imatran krematoriosta tai vainajan tuhka voidaan . Ennen hautajaisten järjestämistä tarvitaan lääkärin kirjoittama hautauslupa. Uskonnottomia tai muunuskoisten hautajaisia ei voi toimittaa seurakuntien tiloissa . Kuolema aiheuttaa aina surua ja hämmennystä.


Hän oli innokas kalamies, joten omaiset . Mitä jos hautajaisiini ei tulisikaan kukaan? Olemme monesti ystävieni kanssa miettineet, että meidän ikäluokkamme käyttäytyy kuoleman hetkellä eri tavoin kuin . Hän on minulle useaan otteeesen esittänyt toiveen ettei halua minkään sortin hautajaisia ja haluaa ehdottomasti tuhkattavaksi. Hautajaisjärjestelyiden selvittämämistä ehdottanut . Itselleni tuo ei ole mikään . Hänen vuoteensa äärellä voidaan toimittaa ehtoollispalvelus tai mikäli hän on jo niin huonossa kunnossa, että ei pysty ehtoollista nauttimaan, voidaan toimittaa . Ainakaan vielä hautaussuunnitelmaa ei voi rekisteröidä mihinkään. Seurakunnan työntekijät ovat apuna ja tukena hautajaisten suunnittelussa ja.


Lapsen kuoleman surussa ei tarvitse selvitä yksin. Hautausjärjestelyt ovat lähimpien omaisten vastuulla, mutta niitä ei kuitenkaan tarvitse hoitaa yksin. Kristilliseen hautaan siunaamisen kuuluu aina sanoma siitä, että kuolema ei ole.


Suvi myös lauloi Lindholmin hautajaisissa , vaikka tähden mukaan tehtävä ei ollut helppo. Alla Suvin kuvateksti: Semmoinen päivä oli eilen. Tavallisesti papin sanat ovat lohdutus omaisille.


Ei hautajaisia

Nyt ne ovat vainajalle suunnattuja vieraiden . Kirkkoherranvirastossa sovitaan hautajaisten aika ja paikka, varataan tilaisuuteen pappi ja kanttori sekä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit