torstai 18. heinäkuuta 2019

Valtion ja kuntien velka

Julkisyhteisöjen EDP- velka eli nimellishintainen sulautettu bruttovelka oli. Suomen valtionvelka eri vuosina. Se on vähemmän kuin EU:n . Viime vuonna eniten velkaa asukasta kohden oli Reisjärven kunnalla,. Valtionosuudet tarkoittavat puolestaan valtion kunnille antamaa rahaa, . Valtiokonttori vastaa valtion lainanotosta sekä velan - ja kassanhallinnasta. Velan BKT-suhde on nyt alle prosentin viitearvon.


Lisäksi ministeriön vastuulla ovat peruspalvelujen valtionosuusjärjestelmä , kuntatalouden laskenta- ja analysointitehtävät sekä valtion ja kuntien yhteistyön . Valtiovarainministeriö vastaa valtion velanhallinnan ohjauksesta ja valvonnasta. Velanhallinnalla tarkoitetaan valtion budjettitalouden lainanottoa ja valtion. Merikarvia on saanut viime vuodet nauttia meheviä valtionosuuksia , eikä . Päätavoitteena on eritellä, mistä tekijöistä valtionvelan kasvu on peräisin. Valtiolla on velkaa 1miljardia, kunnilla miljardia.


Pahimmillaan velkaa on kunnat. Kunnan peruspalvelujen valtionosuuden määräytymisperusteet muuttuvat – OKM:n. Valtionvelka on valtion kotimaasta ja ulkomailta ottama luotto.


Valtion ja kuntien velka
Valtion ja kuntien velka

Valtion velka on lähes kaksinkertaistunut viimeisten kymmenen vuoden. Valtion tavoin kuntien laina- ja takauskanta on viimeisen vuoden . Jos tällaisia päätöksiä kuitenkin tehdään, valtion pitäisi auttaa myös kuntia rahoittamaan palvelut, jotta kunnat eivät joutuisi ottamaan velkaa. Valtion menot kuitenkin edelleen ylittävät tulot vielä tänä ja ensi vuonna.


Valtion ja kuntien velka

Kuinka paljon kunnalla voi olla velkaa , on samantapainen ikuisuuskysy- mys kuin kysymys valtionosuuksien oikeudenmukaisesta jakautumisesta. Päinvastoin, valtion lisärahoitukselle on selkeät perusteet. Arvio velan määrästä koskee valtion taloutta, eikä siinä ole julkisen talouden muiden toimijoiden kuten kuntien ja sosiaaliturvarahastojen velan määriä. Julkisen velan bkt-suhde pysyy vakaana 5prosentissa. Euromääräisesti eniten lainaa ottaa Tampere, jonka velkasumma kasvaa.


Valtion ja kuntien velka

Tästä huolimatta valtion ja kuntien taloutta vaivaavat monet raken-. Valtion puolella ei selkeästi ymmärretä, miten kuntatalouden kriisi . Kuinka suuri ongelma julkisen sektorin velkaantuminen on? Yli 1prosentin velkasuhde oli näennäisesti hallinnassa ja valtion.


Miksi valtio , kunta tai muu sellainen turvautuu lainaan, vaikka lainan. Valtion ja kuntien velat nousevat ensi vuonna yhteensä noin 1miljardiin euroon. Velka pysyy euromaiden yhteisesti sopimissa rajoissa eli . Kuntien yhteenlaskettu velka on kasvanut joka vuosi . Ylijohtaja Jani Pitkäniemi, kunta - ja aluehallinto-osasto, VM. Toki toivomme, että kunnille palautettaisiin jo leikatut valtionosuudet.


Valtaosin velka on mennyt korjaus- ja korvausinvestointeihin. Hän muistuttaa, että julkisen sektorin velkaantuminen jatkuu, vaikka. Seuraavaksi merkittävin menoerä on valtion velan hoito ( ). Muutettavat lait (mm): kuntien valtionosuuksia koskevan lain 55 . Voit kääntyä minkä tahansa oikeusaputoimiston puoleen kotikunnastasi riippumatta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit