maanantai 18. heinäkuuta 2016

Saako tuhkat sirotella

Laissa on säädetty krematorion ylläpitäjän velvoitteista tuhkan. Ennen tuhkan luovuttamista on tuhkauurnansaajan ilmoitettava kirjallisesti krematorion ylläpitäjälle, minne tuhka tullaan sijoittamaan. Koko maassa tuhkataan jo yli puolet vainajista, ja käytäntö näyttää.


Tuhkaa ei heitetä tai kaadeta, vaan sirotellaan veteen hiljalleen. Yhä useamman vainajan tuhka sirotellaan muualle kuin hautausmaalle. Tuhka on mahdollista sirotella myös maastoon tai veteen, mutta . Vaikka vainaja olisi toivonut tuhkansa sirottelua eri paikkoihin, teko olisi vastoin. Vainajan viimeinen toive oli ollut, että tuhkat tulee sirotella. Omaan maahan tai muistolehtoon hautaaminen ovat myös vaihtoehtoja.


Samoin kuin tuhkan sirottelu mereen tai erilliselle sirottelualueelle. Lisäksi tuhka voidaan sirotella lähes mille tahansa maa-alueelle tai vesistöön. Vaikka maanomistajan lupaa ei vaadita, sellainen on kohteliasta pyytää.


Hautapaikka voi olla arkussa, uurnassa tai tuhkat voi sirotella maahan tai vesistöön. Arkun saa käytännössä haudata vain seurakunnan . Sinne ja hieman lännempänä sijaitsevan Koirakarin tuntumaan on siroteltu kymmenen vuoden aikana satojen vainajien tuhka. Jyväskylän kaupunki myönsi kesäkuussa omaisille luvan vainajan tuhkien sirotteluun sekä Jyväsjärveen että Palokkajärveen.


Mutta onko tuhkan joukossa tosiaan vain vainajan tuhka , kun eikö vainaja tuhkata arkussaan niin eikö sen arkun. Tuhka voidaan sirotella myös omalle maalle tai vesistöön. Jos tuhkan haluaa sirotella esim. Tuhkaus on valmis krematoriosta riippuen yleensä parin viikon sisällä. Hautausmailla on myös muistolehtoja, joihin tuhka voidaan sirotella joko maan pinnalle . Tuhkien sirottelu tai hautaaminen luontoon maatuvassa uurnassa ei edellytä . Hautaustoimilaissa ei ole otettu kantaa siihen, saako tuhkista.


Uurna jätetään avoimeksi usein siksi, että tuhka on tarkoitus sirotella esim. Avoimeksi jätettävä uurna ei ole täysin tiivis. Mikäli uurna haudataan tai . Vainajan tuhkien sirottelu vesiin tai muualle kuin muistolehtoihin on pieni, mutta hiljalleen yleistyvä ilmiö.


Tuhkaus eli polttohautaus tai tuhkahautaus on hautaustapa, jossa ruumis poltetaan. Nykyaikana vainaja poltetaan arkussa krematoriossa. Japanissa lähes kaikki vainajat tuhkataan , ja tuhkaus on hyvin yleistä myös Taiwanissa. Hänet siunattiin haudan lepoon ja tuhkattiin Malmin hautausmaan krematoriossa.


Jo ennen tuhkausta Sirkku Koivu toivoi, että voisi saada . Tuhkan hautaaminen muualle kuin hautausmaalle. Tuhkansirottelupaikka sijaitsee Kotkan Katariinanpuiston eteläkärjessä olevalla Ankkuriluodolla. Paikan katuosoite on Katariinan Meripuisto 42. Kun vainajan uurna haudataan tai tuhka sirotellaan muistolehtoon, voidaan muistolehdosta riippuen tilata vainajan nimitiedoille laatta muistoseinään.


Vainajien tuhkat voi laskea Immalanjärveen: Osakaskunta keskusteli. Hautaus ja tuhkaus voidaan kuitenkin suorittaa ennen kuolintodistuksen saamista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit