Palkansaajan tuloveroaste eli työtulojen veroprosentti kertoo maksettavien tuloverojen ja veronluonteisten maksujen osuuden palkasta kyseisellä tulotasolla. Laskuri ilmoittaa vain veroprosentin osuuden. Veroprosentin lisäksi työnantaja perii palkasta vakuutusmaksuja.
Jos lasket paljonko palkasta . Mihin laskuria voi käyttää? Tällä veroprosenttilaskurilla voit arvioida, tarvitsetko muutoksen verokortissasi näkyvään . Suomessa on käytössä progressiivinen veroprosentti eli mitä . Kansalaisuus sekä Suomen ja asuinvaltion . Ehdotettua veroprosenttia voi vuoden aikana muuttaa itse. Kortissa on tuloraja , jonka ylittävät tulot verotetaan lisäprosentilla. Lisäprosenttia käytetään, jos tulot ylittävät verokortin perusprosentin tulorajat. Jatkossa verokorttia ei myöskään tarvitse . Sen sijaan palkkakuitin veroprosenttiin sisältyvät kunnallisvero, Yle-vero, mahdollinen kirkollisvero sekä muut sosiaalivakuutusmaksut.
Viimeistään kun vuosi lähestyy loppuaan, on hyvä tarkistaa veroprosentti. Jos verokortissasi on tuloraja , kannattaa se tarkistaa viimeistään vuoden lopulla. Portaikkoverokortissa veroprosentti kasvaa sitä mukaa kun tuloja vuoden mittaan. Verohallinto laskee sinulle sopivan veroprosentin sillä perusteella, paljonko.
Osinkojen veroprosentit ala-ja ylärajalla ja ylärajan ylittävästä osasta. Miksi tuloraja on liian pieni? Päivärahoissa ennakonpidätys toimitetaan yleensä palkan veroprosentin mukaan. Jos palkan veroprosentti on alle , sairauspäiväraha . Nämä ovat suhteellisia veroja eli kaikki maksavat niitä saman veroprosentin mukaisesti.
Verokortti tulee voimaan 1. Erilaiset vähennykset tekevät näistäkin veroista kuitenkin käytännössä . Sen mukaan osa asiakkaiden tulo- tai . Kaikki työnantajat käyttävät samaa verokortille laskettua veroprosenttia. Jos tulot muuttuvat, kannattaa veroprosentti tarkistaa. Koska veroprosentti määräytyy aina tulojen mukaan kaikille henkilökohtaisesti, ei palkkaa ilmoiteta työstä. Tuloraja vaihtelee kunnittain. Monet myös ihmettelevät, miksi tuloraja näyttää liian pieneltä.
Loppuosa tilikauden tuloksesta verotetaan yrittäjän ansiotulona progressiivisen tuloveroasteikon mukaan. Pienituloiselle isommat prosentit, suurituloiselle suuremmat eurot, paljastaa Valtiovarainministeriön laskelma. Jos veroprosentti on liian pieni, uutta verokorttia ei välttämättä. Nyt kannattaa tarkistaa loppuvuoden veroprosentti. Uudessa verokortissa on vain yksi tuloraja koko vuoden palkkatuloille.
Sivutuloille tai eri työnantajille ei enää lasketa eri veroprosenttia.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.