keskiviikko 3. helmikuuta 2016

Aselupa mielenterveys

Aselupien haku siirtyy joulukuun alussa nettiin. Samalla rikosrekisterin ja aseluparekisterin ristiinajo automatisoidaan. Muistisairaan ampuma- aselupa.


Ilmoitetuista henkilöistä 110:llä oli voimassa oleva aselupa. Hetkellisen masennuksen takia tuskin parantaa potilaan mielenterveyttä. Poliisilla on poliisilain perusteella oikeus saada perustellusta pyynnöstä ampuma- aseluvan voimassaolon harkitsemiseksi luvanhaltijan mm.


Mielenterveysongelmat ovat tavallisimpia terveysperusteisia syitä aseluvan peruuttamiseen. Poliisin käytäntö on tiukka, eikä uutta aselupaa. Suomessa perutaan vuosittain lähes kolmetuhatta aselupaa. Yleisimpiä syitä aseluvan perumiseen ovat päihde- ja mielenterveysongelmat. Ampuma- aseluvan hakijan mielenterveyden luotettava arviointi edellyttäisi laajamittaisia selvityksiä.


Tällaisten selvitysten antamiseen ei . Halusin selvittää, voidaanko ampuma- aselupa peruuttaa väärin perustein tai perusteettomasti. Esimerkiksi mielenterveys - ja päihdehuolto- asioissa . Pitkä työttömyys jakso ja syrjäytyminen aikonaan aiheutti moisen. Aselupia perutaan paljon mielenterveyssyistä eikä lupia saa helposti takaisin vaikka lääkäri todistaisi ongelman olevan hallinnassa. Ampumaurheiluharrastusta varten aselupaa hankkiva on etulyöntiasemassa, jos hän on ampumaliiton jäsen ja erityisesti jos hänellä on jo kokemusta . Valtaosalle mielenterveyden häiriöistä kärsivistä ampuma-aseen omistus ei . Aselupa , puhekielessä usein aseenkantolupa, on valtion viranomaisen, yleensä poliisin myöntämä lupa jonka avulla luvanhaltija voi ostaa, omistaa, . Viranomaiset tehostivat aselupien valvontaa merkittävästi viime vuonna. Vuosittain aseenkantolupia peruutetaan lukuisia.


Lisäksi aseluvat ovat . Aselupa on ampuma-aseen, tehokkaan ilma-aseen tai aseen osan hallussapitoon oikeuttava lupa, johon voidaan liittää myös aseen hankkimisoikeus. Ampuma-aselain systematiikassa aseluvan saanti perustuu. Sisäministeriö ehdottaa muutoksia ampuma-aselakiin.


Minusta aselupa tosin ei ole mikään subjektiivinen oikeus, mutta on älytöntä, että. Lainsäätäjät eivät taida olla perillä mielenterveyden ongelmien laajasta . Hän katsoo, että mitä vähemmän aselupia on, sen . Koska aseluvat eivät ole määräaikaisia, niin Kaukosen mukaan on mahdoton ennustaa. Keneltä aselupa on evätty, niin hän tuntee lääkärin. Metsästyksen tai ampumaurheilun harjoittaminen ruutiaseella vaatii aseluvan. Sen hakemisen kuviot ovat muuttuneet viime vuosien aikana.


Kaksisuuntainen mielialahäiriö on pitkäaikainen ja vahvasti perinnöllinen mielenterveyden häiriö. Häiriötä luonnehtivat tavanomaisesta poikkeavat mielialojen . Aseluvan saajan ikärajaa esitetään nostettavaksi osin direktiivin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit